Vem är Göran Brohammer?

Bakgrund

Jag har alltid varit intresserad av natur och miljö och växte upp i en familj där campa på fjället, plocka svamp och vara ute med båten på havet var viktiga inslag. Men jag tror egentligen inte att det är där mitt miljöintresse startade, utan snarare via ett brinnande intresse för att försöka förstå min omvärld och hur allting fungerar. Detta är egentligen inget konstigt, utan vanlig ingenjörsmentalitet.

Jag läste extra biologi under min tid på det tekniska gymnasiet, det behövdes på något sätt för att neutralisera kunskap om teknologier och material. Mina studier på Chalmers började med maskinteknik, men även där drev jag över på annat och valde energi som specialinriktning. Jag blev engagerad i kärnkraftsfrågan och stod på barrikaderna som kärnkraftsmotståndare, något som kanske några höjer ögonbrynen för idag, men var sak har sin tid. Jag var även aktiv i CPM, vilket står för Centrum för Produktrelaterad Miljöanalys, på Chalmers samt ordförande i nätverket Sveriges produktekologer.

 

Branscherfarenhet och tidigare arbeten

Starten på min karriär

Mitt första jobb i början av 80-talet var att göra en energibalans på ett textilfärgeri och sedan försöka genomföra besparingar, något som gick hyfsat med tanke på min ålder men gav många lärdomar också. Men sedan blev det åter mycket teknik och annat, och mitt miljöengagemang hamnade något i bakgrunden. Något som dock var signifikativt från start var att jag har stor drivkraft när det gäller utveckling och innovation, så detta har följt med mej i stort genom alla jobb jag haft genom livet.

Under min tid på ett större pappersmassaföretag i Sverige i början av 90-talet föll plötsligt miljöinriktningen på plats igen. Detta när jag under ett föredrag som hölls av en inbjuden föreläsare, Gustav Sundström, fick lära mej mer om miljöverktyget LCA , dvs. LivsCykelAnalys. Ett fantastiskt verktyg som passade perfekt med mitt intresse i att försöka förstå min omvärld.

 

Intresset för LCA - Livscykelanalys

Under samma tid drevs Produktekologiprojektet i Sverige som efterföljdes av NEP i Norge, en massa andra aktörer som Boustedt och Franklin höll på med samma saker. SETAC utvecklade ett ”code of conduct” vilket är en slags föregångare till dagens miljöstandardserie ISO 14040. LCA var på agendan över allt och många forskningsinstitut och högskolor drev en mängd projekt, industrin hade svårt hänga med men de stora företagen hade ofta egna experter.

Många kände nog att LCA blev ett lite för akademiskt verktyg, och med tiden svalnade intresset hos allmänheten något, dock inte hos mig. Jag skrev boken produktekologi för att se om jag kunde medverka till att få igång intresset igen, och kanske gjorde den någon nytta. Själv var jag då konsult och eftersom LCA jobben var få så arbetade jag också med annat såsom miljöutbildningar och miljörevisioner. Under en tid på ett forskningsinstitut gjorde jag även en del arbetsmiljörelaterad forskning samt forskning om miljönyckeltal.

 

Övergången till EPD samt dagsläget

En dag i slutet av 90-talet ringde telefonen och det var en före detta chef på ett bolag jag jobbat på tidigare. Han erbjöd mej att resa till Japan och verifiera en EPD, d.v.s. miljödeklaration, för en kopiator. Detta var startskottet till min EPD resa som också har fortsatt sedan dess. Jag har testat på flera olika poster inom arbetslivet sedan dess, miljöchef, VD etc. men är nu tillbaks i den fåra jag startade, miljöfåran och konsult. Denna gång driver jag dessutom mitt eget företag, Extracon AB, och det är härifrån alla mina uppdrag utgår.

I min ålder har man gjort en del, och jag har under en längre tid tänkt i olika banor angående vad man skall göra av resten av sin yrkesverksamma del av livet. Att ta anställning är nog över, jag trivs som konsult. Men jag drivs fortfarande starkt av mitt miljöintresse, av intresset för livscykelanalys och EPD, men med det utökade scope jag fått med tiden på energi, CSR, biobränslen, carbon footprint etc.

 

Framtidstänk och nyckelord

Men kanske är det så att man skall tänka funktion mer än produkt, jag kan ju omöjligt veta vad som ligger i framtiden. Det är så vi tänker i miljöanpassad produktutveckling, så varför inte även praktisera detta tänk för personlig utveckling?

Med min utbildning och numera långa och breda erfarenhet, nationellt såväl som internationellt, fokuserar jag på nyckelord som; kreativitet, utveckling, problemlösning, lärande, skapa nyhetsvärde, förstå samband, bryta ner komplexa uppgifter till förenklade delsteg, för alla dessa är sådant jag drivs av och brinner för.

Dessa nyckelord kan sammanfatta den verksamhet som jag bedriver via mitt företag Extracon idag och är du intresserad av att läsa mer om der produkter och tjänster jag erbjuder kan du läsa vidare på de andra avsnitten under rubriken "Om mig". Vill du bara ha en kortare produktbeskrivning så finner du detta under avsnittet ”Tjänster”.